Acasa Toate categoriile Cum s-a format limba spaniola?

Cum s-a format limba spaniola?

0
0

Vom vorbi in acest articol despre modul in care a fost formata limba spaniola. Dupa cum stiati deja, limba Peninsulii Iberice de astazi a plecat din limba latina. De fapt si in mod concret, limba spaniola face parte din categoria limbilor latine. Interesant este faptul ca, fata de celelalte limbi latine, limba spaniola a avut un traseu destul de diferit.

Limba spaniola, datorita raspandirii sale a ajuns sa devina una dintre cele mai circulate limbi din intregul mapamond.

Dar, haideti sa nu mai pirdem timpul… Si sa va prezentam pe scurt…

Istoria limbii spaniole

Primele inceputuri ale limbii spaniole si ale teritoriului spaniol

La inceputul primului mileniu i.Hr., pe teritoriul Peninsulii Iberice erau mai multe tipuri de popoare. Astfel, peninsula era locuita de: lusitani, celti, tartisieni si iberici. Fiecare dintre aceste triburi locuiau in zone diferite ale peninsulei. Celtii locuiau s-au stabilit pentru o perioda lunga de timp in centrul si nord-vestul peninsulei. Tartisienii locuiau in sud-vest, lusitanii in vest, iar ibericii pe coasta Marii Mediteraneene.

cum a fost formata limba spaniola

Toate aceste popoare aveau limbi si obiceiuri diferite. De asemeni, la fel ca in Dacia Antica, aceste popoare au interactionat cu popoarele grecesti. Izvoarele istorice ne arata existenta unor colonii grecesti, pe coasta de sud-est a peninsulei. Daca analizam mai bine etimologia unor termeni, putem observa o influenta destul de mare a acestor colonii, in acea perioada. Cuvantul iberic are originea in limba greaca si inseamna locuitor al Peninsulei Iberice.

Pe langa aceste triburi au mai coexistat in Peninsula Spaniola: fenicienii si cartaginezii.

Ideea este in felul urmator: Pentru a vedea cum a aparut limba spaniola, va trebui… Sa vedem ce popoare au fost de-a lungul timpului in aceasta zona.

Imperiul cartaginez si influenta sa asupra limbii spaniole

Nu putem discuta despre existenta limbii spaniole inainte de secolul VI i.Hr. Aceasta limba nu exista in aceasta perioda. Sunt foarte putine dovezi, in care putem observa pastrarea unor cuvinte din acea perioada.

Cu toate acestea in secolul 6 i.Hr. un eveniment important a dat startul formarii limbii spaniole. In aceasta perioada, Imperiul Cartaginez, impreuna cu alte popoare urmau sa apara si sa se extinda in peninsula.

Astfel ca in zona Spaniei de astazi se vorbeau urmatoarele limbi:

  • Limba punica si aquitaniana
  • Limba proto-basca si limba iberica
  • Limba tartessiana si lusitaniana
  • Limba celtiberiana si gallaeciana

Veti vedea in randurile urmatoare, modul in care aceste limbi au influentat limba spaniola de astazi.

Limba punica si aquitaniana

Limba punica mai poarta denumirea si de araba veche. Cartagineza sau limba punica a fost una si aceeasi. Izvoarele istorice ne confirma ca nu doar limba spaniola a fost puternic influentata de araba veche. Limba latina are, spre exemplu, foarte multi termeni imprumutati din aceasta limba. Cuvantul Hispania are originea in araba veche cu termenul I-Shaphan.

Aquitaniana era vorbita in zona muntilor Pirinei si Gasconi. Era destul de asemanatoare cu limba basca. Spre exemplu: inima se traduce prin bihos ( aquitaniana ). In limba basca se traduce prin bihotz. Asemanari de acest gen mai sunt si pentru termeni ca: bors, bortz ( cinci ), precum si pentru multi alti termeni.

Limba proto-basca si limba iberica

Cum am spus si mai sus, limba iberica a circulat de-a lungul coastei Mediteraneene. Cuvintele tamo, sobaco si perro ( pleava, subrat si caine ) sunt termeni identici. Acesti termeni, dar si multi altii nu au nevoie de traducere din limba spaniola in limba iberica. Ei sunt pur si simplu identici. Din acest exemplu clar, se observa preluarea termenilor.

Limba proto-basca este stramosul limbii basce si se aseamana destul de mult cu limba aquitaniana. O influenta destul de mare a limbii proto-basce asupra limbii spaniole a fost prin inlocuirea pronuntiei literei „f”, cu „h”.

Limba tartessiana si limba lusitaniana

Limba tartessiana s-a mentinut pana secolul 1 i.Hr., in sud-vestul Peninsulei Iberice. Aceasta limba se aseamana destul de mult cu limba feniciana.

De asemeni, limba lusitana are foarte multe asemanari cu limba portugheza.

Limba celtiberiana si asemanarea cu limba spaniola

Limba celtiberiana este o alta limba antica, ce a avut o influenta destul de mare asupra limbii spaniole. Ea face parte din grupul de limbi celtice continentale. Consoanele fara voce au fost preluate din aceasta limba.

Cuvinte precum sulita si vrajitoare au fost preluate in totalitate din aceasta limba straveche ( lanza si bruja ).

Cam acesta a fost articolul nostru. Am vazut impreuna modul in care s-a format limba spaniola.

Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la sfarsitul articolului!

Incarca mai multe articole similare.
Arata mai multe articole de rent4u
Arata mai multe articole din categoria Toate categoriile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si...

Cum au conolizat englezii zona Statelor Unite?

In acest articol vom invata cum au conolizat englezii suprafata Statelor Unite de astazi. …