Acasa Comunicate de presa Sanatate Un consult DEXA iti poate diagnostica osteoporoza

Un consult DEXA iti poate diagnostica osteoporoza

In ce consta examniarea DEXA?

Osteodensitometria reprezinta o investigatie imagistica foarte performanta, care foloseste radiatii X, de aici si numele de DEXA, pentru determinarea densitatii si a rezistentei osoase:

  • Investigatia este nedureroasa, neinvaziva si nu necesita injectii;
  • Pacientul poate manca normal in ziua examinarii;
  • Dupa administrarea unei substante de contrast (pentru urografie, tomografie computerizata, tranzit baritat, rezonanta magnetica etc.), este indicat sa treaca cel putin 3 saptamani de la procedura respectiva;
  • Examinarea nu se poate realiza femeilor insarcinate.
dexa

Ce Trebuie sa ai in vedere pe parcursul realizarii investigatiei DEXA?

In primul rand, un aspect important cand vine vorba de realizarea investigatiei dexa este faptul ca nu este admis sa purtati bijuterii. Astfel ca in ziua realizarii acestei investigatii este de preferat sa nu va luati cu dumneavoastra bijuterii. De asemenea, este foarte important ca pentru investigatia sa ofere cele mai bune rezultate sa un va miscati pe timpul acesteia si sa stati perfect intinsi. In caz contrar, s-ar putea ca medicul dumneavoastra sa va zica ca este necesara refacerea acestei investigatii. Daca va mai fi nevoie sa stiti si alte lucruri pe parcursul investigatiei retineti ca doctorul specialist va fi alaturi de dumneavoastra pentru ca totul sa decurga cat mai bine.

De ce metoda de examniare DEXA pentru osteodensitometrie este cea mai buna?

S-a dovedit faptul ca examinarea DEXA este cea mai precisa metoda de masurare a densitatii osoase si foloseste cel mai redus nivel de radiatii.

Pierderea de masa osoasa poate face parte din procesul natural de imbatranire, insa osteoporoza reprezinta o boala periculoasa. De fapt, osteoporoza este adesea numita „boala tacuta”, deoarece aceasta nu prezinta simptome pana nu se produce o fractura.

Cum sa eviti problemele legate de osteodensitometrie?

Cel mai util lucru pe care il puteti face pentru a depista viitoarele probleme de osteodensitometrie este sa efectuati o examinare dexa. De indata ce medicul specialist obtine informatiile din urma efectuari acestui test, acesta isi poate da seama de densitatea osoasa a pacientului si in acest mod va putea stabili daca este necesar un plan de tratament pentru acesta. Ce trebuie retinut este faptul ca este posibil ca acest test sa fie repetat si pe viitor.
Aceasta examinare este efectuata de catre un medic radiologoc. Partea buna este ca aceasta examinare nu dureaza mult, aceasta avand in general o durata de 15 minute. Cel mai important pentru pacient este sa retina ca nu trebuie sa ingereze comprimate pe baza de calciu cu 24 de ore inainte de examinare. Acest lucru va efecta foarte mult rezultatele examinarii.

Incarca mai multe articole similare.
Arata mai multe articole de mpopescu
Arata mai multe articole din categoria Sanatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si...

Programeaza-te la un consult de colonoscopie din timp!

Fie ca ai avut nevoie sau nu de procedura de colonoscopie pana in momentul de fata, este b…