Acasa Comunicate de presa Sanatate Consult DEXA pentru sanatatea oaselor tale!

Consult DEXA pentru sanatatea oaselor tale!

0
0

De ce sa vii la un consult dexa

Raze X sunt necesare pentru a efectua un sondaj DEXA. La nivel global, aproximativ 50% dintre femeile cu varsta peste 50 de ani si 20% dintre barbatii din aceeasi grupa de varsta au o fractura osteoporotica (o fractura asociata cu osteoporoza). Astfel, incidenta acestor fracturi depaseste incidenta cumulativa a infarctului miocardic, a accidentului vascular cerebral si a cancerului de san.

Osteoporoza apare atunci cand pierderea osoasa este atat de grava incat reduce densitatea osoasa si face oasele poroase, fragile si predispuse la rupere.

Ce este densitometria osoasa?

dexa

Este bine cunoscut faptul ca densitometria osoasa sau dexa este cea mai utilizata metoda pentru aprecierea densitatii osoase. In general, acesta este un test simplu si pacientul este expus la radiatii relativ putine in comparatie cu cantitatea de radiatii din alte tipuri de raze X.

Zona principala in care se efectueaza aceasta analiza a scheletului este la nivelul a doua zone adiacente: soldul si coloana vertebrala. Chiar daca o boala numita osteoporoza afecteaza intregul os scheletic, aceasta procedura efectuata intr-o singura zona poate determina ca boala este prezenta in toate regiunile anatomice.

Examinarile DEXA sunt de obicei efectuate in primul rand pe zonele susceptibile, cum ar fi pelvisul, coloana lombara si, in unele cazuri, antebratul. De fapt, examenul nu necesita nicio pregatire speciala in prealabil. Masuratorile pot fi repetate pentru a determina nivelurile densitatii osoase, in special eficacitatea tratamentului.

De ce ai nevoie de densitometrie osoasa?

Osul este tesut viu care este in mod constant „remodat”. Masa osoasa maxima se atinge intre 25 si 35 de ani. Dupa 35 de ani, pe masura ce resorbtia osoasa domina, atat barbatii, cat si femeile incep sa piarda masa osoasa, rezultand o pierdere de aproximativ 3% pe deceniu.

Dupa menopauza, femeile incep sa piarda din masa osoasa mult mai repede decat barbatii de aceeasi varsta. Adesea, aceasta pierdere rapida a masei osoase este cauzata de scaderea productiei de estrogen. Detectarea precoce este cea mai buna modalitate de a preveni osteoporoza prin analiza densitometriei osoase. Constientizarea sporita a severitatii bolii a condus la descoperirea unor metode avansate de diagnosticare si monitorizare a bolii, chiar inainte de aparitia oricaror simptome.

Fa si tu o analiza dexa in cadrul clinicii medicale Romgermed!

Incarca mai multe articole similare.
Arata mai multe articole de sts
Arata mai multe articole din categoria Sanatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si...

Explorarea Avansata pentru Sanatatea Ta: Computer Tomograf la Clinica Romgermed

In lumea moderna a medicinei, tehnologia avansata devine din ce in ce mai cruciala pentru …