Acasa Toate categoriile STUDIU. Mulți bătrâni iau mult mai multe medicamente prescrise decât au nevoie de fapt

STUDIU. Mulți bătrâni iau mult mai multe medicamente prescrise decât au nevoie de fapt

Adulții în vârstă chiar trebuie să ia o multitudine de medicamente diferite pentru a rămâne sănătoși? Un nou studiu descoperă că mulți pacienți ar putea și probabil ar trebui să arunce unele dintre rețetele lor care nu le mai aduce beneficii sănătății.

Mulți bătrâni iau mult mai multe medicamente prescrise decât au nevoie de fapt
foto: pixabay.com.ro

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină și Științe ale Sănătății RCSI au descoperit că intervențiile medicului asupra unui pacient pot elimina medicamentele vechi, iar unele medicamente combinate cu altele provoacă mai mult rău decât bine, scrie https://www.info-medic.ro

Pentru mulți adulți în vârstă, numărul medicamentelor pe care le iau pare să crească odată cu vârsta. Studiile anterioare arată că unul din trei americani mai în vârstă iau medicamente pe bază de prescripție medicală care sunt inadecvate pentru simptomele lor sau ar putea provoca daune suplimentare.

Din păcate, un număr tot mai mare de persoane în vârstă trăiesc, de asemenea, cu mai mult de o afecțiune medicală sau multimorbiditate. Furnizorii de servicii medicale prescriu adesea medicamente care tratează fiecare dintre aceste afecțiuni, lăsând pacientul sau îngrijitorii lor să jongleze cu toate aceste prescripții.

Intervenția reală poate elimina rețetele proaste

Pentru a aborda acest lucru, cercetătorii s-au uitat la rezultatele proiectului SPPiRE (sau Sprijinirea prescrierii la persoanele în vârstă cu multimorbiditate și polifarmacie semnificativă în asistența primară). Studiul a inclus 51 de medici generaliști și 404 pacienți din Irlanda, invitând pacienții mai în vârstă care iau cel puțin 15 medicamente să participe la o evaluare a rețetelor medicale.

Revizuirea a inclus o examinare a fiecărei prescripții pentru a vedea care dintre ele nu erau adecvate pentru a le combina, care pacienți pot înceta să mai ia și care medicamente ar trebui să fie o prioritate. Rezultatele arată că medicii au reușit să elimine peste 800 de medicamente la 208 participanți.

După ce au eliminat cele peste 800 de medicamente, cercetătorii au observat doar 15 posibile efecte secundare ale încetării acestor prescripții. Aproape fiecare eveniment advers a fost o reacție ușoară la întreruperea tratamentului și acele simptome au dispărut odată ce medicii au readus pacienții pe acel medicament anume.

„Este posibil ca identificarea acestui grup de risc cărora li se prescriu cel puțin 15 medicamente să fi condus în sine la îmbunătățiri în prescriere”, spune dr. Caroline McCarthy, lector clinic și cercetător în cadrul Departamentului de Practică Generală de la RCSI, într-un comunicat universitar.

„Abordarea intervenției pentru gestionarea acestei probleme provocatoare este promițătoare și demonstrează că, chiar și în acest grup foarte complex, oprirea medicamentelor care ar putea să nu mai fie necesare sau adecvate este atât posibilă, cât și în general sigură”, conchide profesorul Susan Smith, director asociat al HRB – Rețeaua de studii clinice de îngrijire primară.

Incarca mai multe articole similare.
Arata mai multe articole de cartonescu
Arata mai multe articole din categoria Toate categoriile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si...

John Wick 4: Trailer necruțător cu Keanu Reeves!

În cea de-a patra parte a seriei de acțiune, Wick, îmbrăcat în negru, luptă împotriva unei…