Acasa Comunicate de presa Afaceri Adenomul hipofizar: definiție și simptome

Adenomul hipofizar: definiție și simptome

Adenomul hipofizar este o afecțiune care apare la nivelul glandei pituitare, situată în partea inferioară a creierului. Această glandă are un rol esențial în reglarea funcțiilor hormonale ale organismului. Simptomele adenomului hipofizar pot varia în funcție de dimensiunea și tipul tumorii, iar tratamentul poate fi necesar pentru ameliorarea acestora.

Descoperă mai multe informații despre simptomele cauzate de un adenom hipofizar și modalitățile de tratament. 

Simptomele adenomului hipofizar

Simptomele adenomului hipofizar pot fi diverse și pot include:

Tulburări de vedere: Presiunea exercitată de adenom asupra nervilor optici poate duce la scăderea acuității vizuale și la tulburări de vedere.

Disfuncții hormonale: Adenomul poate determina o producție excesivă sau insuficientă de hormoni specifici glandei pituitare, având ca rezultat tulburări menstruale la femei, disfuncții sexuale la bărbați sau alte probleme legate de echilibrul hormonal.

Diagnosticul și tipuri de adenom hipofizar

Diagnosticul adenomului hipofizar implică adesea o serie de teste, inclusiv imagistica cerebrală (de exemplu, RMN sau CT) și teste hormonale. De asemenea, adenoamele pot fi împărțite în două categorii principale:

Adenoame funcționale:

Acestea sunt adenoame care produc în exces anumiți hormoni pituitari, cum ar fi prolactina, cortizolul sau hormonii de creștere. Tratamentul poate viza normalizarea nivelului hormonal și reducerea simptomelor.

Adenoame nonfuncționale

Adenoamele nonfuncționale nu produc hormoni în exces și pot deveni simptomatice din cauza dimensiunii mari sau a presiunii asupra țesuturilor înconjurătoare. Tratamentul poate fi necesar pentru a reduce dimensiunea și presiunea exercitată.

Opțiunile de tratament ale unui adenom hipofizar

Opțiunile de tratament pentru adenomul hipofizar depind de dimensiunea, tipul și simptomele prezentate. Trei abordări principale recomandate deseori de specialistul neurochirurg sunt:

Tratament medicamentos

În cazul adenoamelor funcționale, medicamentele pot fi folosite pentru a normaliza nivelul hormonilor sau pentru a reduce producția acestora. Aceasta poate fi o opțiune eficientă pentru pacienții cu adenoame secretoare de prolactină sau cortizol.

Radioterapia

Radioterapia implică utilizarea radiațiilor pentru a controla creșterea adenomului hipofizar. Această opțiune poate fi considerată în cazurile în care alte tratamente nu sunt eficiente sau nu pot fi administrate.

Chirurgia neurochirurgicală

Intervenția chirurgicală realizată de un neurochirurg este o opțiune pentru pacienții cu adenoame mari sau cu simptome severe. Aceasta poate implica abordul transnazal endoscopic pentru a minimiza riscul de leziuni cerebrale și a accelera recuperarea.

Adenomul hipofizar este o afecțiune care poate avea un impact semnificativ asupra sănătății și calității vieții. Cu un diagnostic precoce și un plan de tratament adecvat, pacienții pot gestiona eficient simptomele și pot îmbunătăți prognosticul. Este esențial să discutați cu un medic specialist pentru a determina ce opțiune de tratament este cea mai potrivită pentru cazul dumneavoastră, luând în considerare tipul și dimensiunea adenomului, precum și simptomele prezente.

Incarca mai multe articole similare.
Arata mai multe articole de Ioana Goron
Arata mai multe articole din categoria Afaceri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si...

Utilajele de sudat tip flash-butt – pentru proiecte feroviare calitative și durabile Utila…