Acasa Comunicate de presa Sudarea oțelului inoxidabil: sigur nu știai aceste informații până acum!

Sudarea oțelului inoxidabil: sigur nu știai aceste informații până acum!

Trăim într-o lume în care suntem înconjurați de obiecte din diverse materiale, precum plastic, metal sau oțel inoxidabil. În special această din urmă, este extrem de populară și universală, deoarece acest tip de oțel este folosit pentru a construi dispozitive și obiecte pe care le găsești în casă, mașină, la serviciu, în transportul public sau instituții publice (de exemplu, în spitale). Prin urmare, merită să cunoști câteva informații de bază despre acesta.

Oțelul inoxidabil reprezintă o gama de aplicații universale, rezistență la coroziune și aplicații nelimitate fiind apreciat în aproape fiecare ramură a industriei, datorită proprietăților sale. Dar, cum arată procedura de sudura inox și oare necesită ea o pregătire specială?

Pregătirea oțelului inoxidabil pentru sudare

Înainte de sudarea oțelurilor inoxidabile, de exemplu pentru realizarea unor cărucioare inox, trebuie să asiguri materialului o protecție adecvată împotriva contaminării cu alte metale, în special cu oțelurile nealiate și slab aliate. De ce este atât de important? Atunci când are loc contaminarea, trebuie să ții cont de faptul că la suprafață vor apărea centre de coroziune.

Oțelul inoxidabil poate fi protejat prin: 

  • Folosirea foliilor speciale de protecție – dacă vrei să sudezi cu această formă de protecție, trebuie sa îți amintești să îndepărtezi pelicula în momentul realizării conexiunilor;
  • Protecție adecvată a zonei de depozitare a elementelor în timpul lucrărilor de asamblare. Acest lucru se poate face cu folii de protecție și tampoane din cauciuc sau din lemn.

Sudarea și fixarea oțelului inoxidabil

Datorită proprietăților fizice specifice ale oțelurilor inoxidabile (conductivitate termică scăzută și coeficient ridicat de dilatare termică liniară), sudarea unor astfel de suprafețe necesită o fixare foarte precisă a elementelor. Cum ar trebui să meargă mai exact? În primul rând, trebuie să te asiguri că prinderea elementelor nu intră în contact direct cu elementele din oțel negru. În caz contrar, suprafața de oțel poate fi contaminată cu particule de sare neagră, ceea ce, la rândul său, duce la centre de coroziune. Fixarea incorectă în timpul sudării poate duce, de asemenea, la deformarea componentelor și la imperfecțiunile de sudare.

De ce trebuie să protejezi rădăcina sudurii atunci când sudezi?

Protecția sau fixarea corespunzătoare nu sunt singurele cerințe care trebuie îndeplinite la sudarea oțelului inoxidabil. Un alt aspect important este protecția rădăcinii sudurii împotriva oxidării, în special în timpul sudării TIG și MIG/MAG. Dacă acest lucru nu este asigurat, căldura generată în timpul sudării va face ca suprafața să se oxideze parțial, sub formă de decolorar. Stratul de oxid rezultat trebuie redus sau îndepărtat după sudare, altfel poate deteriora rezistența la coroziune în jurul sudurii. Există mai multe modalități de a elimina decolorarea: gravare, șlefuire, sablare sau periere.

Incarca mai multe articole similare.
Arata mai multe articole de Ioana Goron
Arata mai multe articole din categoria Comunicate de presa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si...

Inovația în echipamentele de sudură a șinelor feroviare

Sudarea șinelor reprezintă un element esențial în construcția și întreținerea căilor ferat…