Acasa Comunicate de presa Sanatate Incrustațiile dentare în stomatologie

Incrustațiile dentare în stomatologie

0
0

O incrustație sau un inlay dentar este o microproteză folosită pentru a înlocui o parte lipsă a coroanei dentare. Funcționează ca o obturație și este o opțiune populară pentru restaurarea dintelui în cazul unei carii sau a altor leziuni. 

Principala diferență între incrustațiile dentare și coroanele dentare este că incrustațiile acoperă doar o parte a suprafeței dintelui, în timp ce coroanele acoperă întreaga suprafață a coroanei dentare. Această caracteristică face ca incrustațiile să fie o opțiune mai conservatoare și să păstreze mai mult din structura naturală a dintelui.

Astfel, incrustațiile dentare sunt o soluție eficientă pentru restaurarea dintelui în cazul leziunilor moderate până la severe, oferind atât rezistență, cât și estetică.


Ce fel de incrustații există?

Clasificarea incrustațiilor dentare se bazează pe materialul din care sunt realizate. Iată câteva tipuri comune de incrustații dentare, în funcție de materialul utilizat:

  • Metal: Incrustațiile dentare metalice sunt adesea realizate din diferite metale, cum ar fi aliajele de argint-paladiu, aur sau crom-cobalt. Deși nu sunt cele mai estetice opțiuni, acestea sunt preferate în special pentru dinții de mestecat datorită durabilității lor. Incrustațiile metalice sunt mai rezistente decât obturațiile compozite și pot rezista presiunii de mestecare.
  • Integral ceramică: Incrustațiile ceramice presate sunt fabricate la temperaturi și presiuni ridicate, oferind o estetică aproape perfectă și o potrivire excelentă cu culoarea naturală a dinților.
  • Dioxid de zirconiu: Incrustațiile din dioxid de zirconiu sunt la fel de rezistente ca cele metalice, dar prezintă o estetică superioară. Acestea sunt preferate pentru dinții frontali sau pentru zonele vizibile.
  • Compozit: Incrustațiile compozite sunt din ce în ce mai puțin utilizate. Deși sunt mai estetice decât cele metalice, caracteristicile lor nu sunt semnificativ diferite de obturațiile compozite standard. În plus, în timp, aceste incrustații pot să se estompeze și să se întunece, ceea ce le face mai puțin atractive pe termen lung.

Alegerea tipului potrivit de incrustație dentară depinde de necesitățile individuale ale pacientului, de localizarea dintelui afectat și de preferințele estetice. Este recomandat să discutați cu medicul dentist pentru a determina ce opțiune este cea mai potrivită în cazul dumneavoastră.


Avantajele și dezavantajele incrustațiilor dentare

Avantajele incrustațiilor dentare:

  • Proprietăți estetice ridicate: Incrustațiile dentare oferă o estetică superioară comparativ cu obturațiile, deoarece pot fi realizate pentru a se potrivi perfect cu culoarea și forma dinților naturali. Acestea sunt mai puțin vizibile și pot îmbunătăți aspectul zâmbetului.
  • Fiabilitate: Incrustațiile dentare sunt mai durabile și rezistente în timp, comparativ cu obturațiile. Ele oferă o restaurare mai solidă și mai stabilă a dintelui afectat, ceea ce poate prelungi durata de viață a tratamentului și poate reduce necesitatea de reparații sau înlocuiri ulterioare.
  • Calitate: Incrustațiile dentare sunt fabricate din materiale de înaltă calitate, cum ar fi ceramica integrală, asigurând o restaurare durabilă și eficientă a dintelui afectat. Acestea sunt concepute pentru a rezista presiunii masticatorii și uzurii zilnice.

Dezavantajele incrustațiilor dentare:

  • Costul relativ ridicat: Comparativ cu obturațiile, incrustațiile dentare pot avea un cost mai mare, deoarece implică o procedură mai complexă și folosesc materiale de calitate superioară. Acest lucru poate face tratamentul inaccesibil pentru unele persoane sau poate necesita o investiție financiară mai mare.

În concluzie, incrustațiile dentare oferă multiple beneficii, cum ar fi estetica îmbunătățită, fiabilitatea și calitatea restaurării. Cu toate acestea, costul lor mai ridicat poate reprezenta un factor limitativ pentru anumiți pacienți. Este important să discutați cu medicul dentist pentru a evalua avantajele și dezavantajele și pentru a lua o decizie informată în ceea ce privește tratamentul dentar.

Incarca mai multe articole similare.
Arata mai multe articole de omnia
Arata mai multe articole din categoria Sanatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si...

Cum să curățați dinții de placa neagră?

Prezența plăcii negre este un semn alarmant care poate indica atât probleme ale tractului …