Acasa Comunicate de presa Sanatate De ce respirația mea miroase urât dimineața și ce să fac?

De ce respirația mea miroase urât dimineața și ce să fac?

0
0

Este normal să ai o ușoară respirație urât mirositoare dimineața, deoarece în timpul somnului saliva se usucă, iar bacteriile se pot multiplica mai ușor, producând mirosuri neplăcute. Cu toate acestea, în unele cazuri, respirația urât mirositoare poate fi mai pronunțată și poate indica o problemă de sănătate.

Cauzele respirației urât mirositoare dimineața

Microbiota normală din cavitatea bucală joacă un rol important în menținerea unei stări de sănătate orală și în prevenirea proliferării bacteriilor patogene. Această microbiotă este alcătuită dintr-o varietate de bacterii care trăiesc în gură și care îndeplinesc funcții esențiale, cum ar fi protejarea împotriva infecțiilor, digestia parțială a alimentelor și menținerea echilibrului pH-ului.

Cu toate acestea, în timpul somnului, producția de salivă scade și cavitatea bucală devine mai uscată, creând un mediu propice pentru proliferarea bacteriilor. Microorganismele bacteriene pot metaboliza particule de alimente rămase și alte substanțe organice din gură, producând compuși care conțin sulf, cum ar fi hidrogenul sulfurat, care are un miros caracteristic de ouă putrezite.

În plus, saliva are și un efect antibacterian și anti-acid, care ajută la neutralizarea bacteriilor și la menținerea unui pH sănătos în cavitatea bucală. Atunci când saliva este redusă, acest echilibru poate fi perturbat, permitând proliferarea bacteriilor și producția de substanțe care cauzează mirosul neplăcut.

Este important să menții o igienă orală adecvată și să urmezi alte măsuri preventive pentru a reduce riscul de respirație urât mirositoare dimineața și pentru a menține un mediu oral sănătos.

Respirația urât mirositoare dimineața poate fi de asemenea un simptom al unor probleme de sănătate, nu numai dentare, ci și sistemice. Iată câteva cauze posibile:

  • Boli dentare. Cariile, gingivita sau parodontoza pot contribui la respirația urât mirositoare.
  • Procese inflamatorii în tractul respirator superior. Infecțiile nazofaringiene, sinuzitele sau amigdalitele pot provoca miros neplăcut în respirație.
  • Boli infecțioase. Infecțiile respiratorii superioare sau alte boli infecțioase pot provoca și ele respirație urât mirositoare.
  • Boli oncologice. Anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul oral sau cancerul gastric, pot cauza respirație urât mirositoare.
  • Boli gastrointestinale. Boli precum refluxul gastroesofagian, boala inflamatorie intestinală sau gastrita pot contribui la respirația urât mirositoare.
  • Diabetul. Persoanele cu diabet zaharat pot avea respirație urât mirositoare ca rezultat al modificărilor metabolismului și nivelurilor crescute de glucoză.
  • Infestarea helmintică. Paraziții intestinali pot provoca, de asemenea, respirație urât mirositoare.

În cazul în care respirația urât mirositoare persistă sau este asociată cu alte simptome sau probleme de sănătate, este important să mergi la o clinica stomatologica pentru evaluare și diagnosticare corectă. Este posibil să fie necesar un tratament specific, în funcție de cauza subiacentă a respirației urât mirositoare.

Ce e de făcut?

Este important să nu ignori mirosul neplăcut din gură și să consulți un specialist dacă acesta persistă sau devine o preocupare constantă. În plus, respectarea unor măsuri preventive și a unui bun regim de igienă orală poate ajuta la prevenirea sau reducerea respirației urât mirositoare. Aceste măsuri pot include:

Igiena orală

Periajul zilnic al dinților trebuie făcut nu numai dimineața, ci și înainte de culcare. Folosește o perie cu peri medii sau tari, deoarece perii moi nu sunt capabili să îndepărteze placa de pe dinții unui adult. Atenție la pastele folosite. Lucrul corect de făcut este să ceri medicului dentist pentru o recomandare.

O bună igienă orală nu ar trebui să se limiteze doar la utilizarea doar a unei periuțe de dinți și a unei paste de dinți. De asemenea, ar trebui să folosești o racletă pentru limbă (locul în care se acumulează cele mai multe bacterii), ață dentară și un irigator bucal. Folosirea apei de gură este recomandată numai dimineața, deoarece produsul conține alcool și poate provoca uscăciunea gurii și mirosul neplăcut dimineața.

Persoanele care poartă aparate ortodontice sau lucrări protetice ar trebui să acorde o atenție deosebită curățării acestora.

Alimentația

Respirația urât mirositoare, care te deranjează dimineața, este adesea o consecință a alimentației proaste și a obiceiurilor proaste de a bea. Pentru a elimina „mirosul neplăcut, acordă atenție dietei. Dieta ar trebui să fie variată și trebuie să includă atât proteine ​​(carne), cât și vitamine (fructe și legume). 

Nu uita că, în mod normal, o persoană ar trebui să bea cel puțin 1,5 litri de lichid într-o zi. Când există o lipsă de hidratare în organism, membrana mucoasă începe mai întâi să se usuce. Pentru a preveni creșterea activă a bacteriilor în gură, scapă de obiceiul de a mânca înainte de culcare. Mâncarea nu trebuie consumată mai târziu de 2 ore înainte de a merge la culcare.

Proceduri dentare

Cea mai bună prevenire a depunerilor dentare și a dezvoltării bolilor dentare sunt vizitele regulate la medicul stomatolog pentru un examen medical și igiena orală profesională. Curățarea dentară la fiecare 6 luni va spori efectul de prevenție.

Incarca mai multe articole similare.
Arata mai multe articole de omnia
Arata mai multe articole din categoria Sanatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si...

Restaurarea estetică a dinților: indicații, metode

Restaurarea estetică a dinților în stomatologie se referă la refacerea structurii naturale…