Acasa Comunicate de presa Sanatate Ce sunt fațetele dentare ceramice?

Ce sunt fațetele dentare ceramice?

0
0

Fațeta ceramică este o soluție protetică care permite corectarea eficientă a imperfecțiunilor estetice ale dinților. Aceasta este aplicată pe suprafața exterioară a dinților frontali folosind o soluție specială. Înainte de procedura de restaurare, stomatologii efectuează un diagnostic cuprinzător și selectează fațetele ceramice optime pentru fiecare pacient în parte. Aceste fațete sunt personalizate pentru a se potrivi perfect formei și culorii dinților naturali, oferind un zâmbet natural și atrăgător.

Fațetele din ceramică integrală sunt plăci speciale cu o grosime de până la 0,5 mm, confecționate dintr-un material hipoalergenic de înaltă calitate. Ele nu se estompează în timp și își mențin textura inițială.

Aceste onlay-uri protetice sunt concepute pentru a corecta imperfecțiunile estetice, motiv pentru care fațetele ceramice sunt personalizate pentru fiecare pacient și reproduc cu precizie nuanța naturală a smalțului. În funcție de metoda de fabricație, acestea pot fi împărțite în două tipuri: fațete presate și fațete realizate prin refracție.


Când ar trebui instalate fațetele ceramice?

Fațetele ceramice sunt utilizate pentru a corecta o varietate de defecte dentare:

 • Corectează culoarea dinților. Fațetele ceramice sunt o alternativă eficientă la albirea dentară pentru a corecta nuanțele inestetice ale dinților. Ele oferă un rezultat uniform și natural.
 • Corectează formei dinților: Aceste plăci din ceramică sunt utile în corectarea formei dinților afectați de displazie sau de reducerea smalțului. Ele pot fi folosite pentru a restabili proporțiile naturale ale dinților. De asemenea, ajută la eliminarea fisurilor și a dinților ciobiți în urma traumatismelor.
 • Corectează poziția dinților: Fațetele ceramice sunt indicate pentru corectarea unor anomalii minore ale mușcăturii sau ale poziției dinților pe arcadă, precum și pentru tratarea diastemelor (spațiilor între dinți) și trematelor (spațiilor dintre ceilalți dinți).

Este important de subliniat ca doar un dentist experimentat, așa cum puteți întâlni la clinica www.omniadental.ro, poate să determine relevanța fațetelor ceramice pentru fiecare pacient în parte și să selecteze materialele adecvate în funcție de necesitățile specifice ale fiecărui caz.


Cum se instalează fațetele ceramice: pașii principali

Diagnosticul prealabil este esențial înainte de a se efectua procedura de instalare a fațetelor dentare. Orice probleme dentare existente, cum ar fi cariile, trebuie tratate în prealabil pentru a asigura un mediu oral sănătos înainte de intervenția estetică.

Procesul de instalare a fațetelor ceramice poate fi împărțit în trei etape:

 • Pregătirea dinților: În această etapă, dentistul va prepara dinții pentru instalarea fațetelor ceramice. Aceasta implică șlefuirea unei cantități foarte subțiri din smalțul dinților pentru a face loc fațetelor ceramice și pentru a asigura o aderență adecvată. Este important de menționat că această șlefuire este minim invazivă și necesară doar pentru a crea spațiu pentru fațetele ceramice.
 • Luarea amprentelor și realizarea fațetelor ceramice: După pregătirea dinților, se iau amprente detaliate ale dinților preparați. Aceste amprente sunt folosite pentru a crea fațetele ceramice personalizate în laboratorul dentar. Fațetele sunt realizate pentru a se potrivi perfect cu forma și dimensiunea dinților pacientului, precum și cu nuanța dorită a smalțului.
 • Instalarea directă a fațetelor ceramice: Odată ce fațetele ceramice sunt gata, ele sunt instalate direct pe suprafața dinților pregătiți folosind o soluție specială adezivă. Dentistul va ajusta și va fixa fațetele ceramice pentru a asigura o potrivire perfectă și pentru a obține rezultatul estetic dorit.


Fațete ceramice: preț și durată de viață

Costul mai mare al fațetelor ceramice în comparație cu fațetele compozite se datorează mai multor factori, inclusiv materialelor utilizate, procesului de fabricație și beneficiilor pe termen lung pe care le oferă fațetele ceramice. Iată câteva dintre aceste avantaje care contribuie la prețul mai ridicat al fațetelor ceramice:

 • Estetică îmbunătățită: Fațetele ceramice oferă o estetică superioară datorită capacitatii de a alege nuanțe care se potrivesc perfect cu smalțul natural sau să ofere un alb perfect, astfel încât să se obțină un aspect natural și atrăgător.
 • Rezistență îmbunătățită la coloranți: Fațetele ceramice sunt rezistente la decolorare și păstrează aspectul și strălucirea inițială pentru o perioadă mai lungă de timp în comparație cu fațetele compozite.
 • Compatibilitate biologică ridicată: Materialele ceramice sunt biocompatibile și se integrează bine cu țesuturile corpului pacientului, reducând astfel riscul de reacții alergice sau iritații.
 • Fiabilitate: Datorită proprietăților adezive și a procesului de fixare, fațetele ceramice sunt ferm atașate de suprafața dinților și oferă o fixare sigură și de lungă durată.
 • Durabilitate îmbunătățită: Fațetele ceramice de înaltă calitate au o durată de viață mai lungă, de aproximativ 15 ani sau chiar mai mult, comparativ cu fațetele compozite, ceea ce le face o investiție pe termen lung în estetica și sănătatea danturii.

În concluzie, costul mai mare al fațetelor ceramice este justificat de avantajele estetice, funcționale și de durabilitate pe termen lung pe care le oferă, făcându-le o opțiune populară pentru cei care caută o soluție durabilă și estetică pentru corectarea imperfecțiunilor dentare.

Incarca mai multe articole similare.
Arata mai multe articole de omnia
Arata mai multe articole din categoria Sanatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si...

Cum să curățați dinții de placa neagră?

Prezența plăcii negre este un semn alarmant care poate indica atât probleme ale tractului …