Acasa Toate categoriile A fost lansat soft-ul de monitorizare si evaluare a implementarii politicii privind managementul deseurilor municipale

A fost lansat soft-ul de monitorizare si evaluare a implementarii politicii privind managementul deseurilor municipale

In data de 09.10.2019, in cadrul seminarului national “Solutii privind reducerea cantitatilor de deseuri depozitate”, ce a avut loc la Bucuresti, a fost lansat softul pentru asigurarea transparentei in S.M.I.D. si a trasabilitatii deseurilor de ambalaje din deseurile municipale.

In prezent softul este un sistem electronic unic de inregistrare si procesare a datelor ce isi propune sa ofere cu acuratete datele raportate de Sistemele de Management Integrat al Deseurilor catre Unitatile Administrativ Teritoriale, OIREP-uri, ADI-uri si autoritatile din domeniu
in timp real. Utilitatea lui este dovedita de faptul ca activitatea de monitorizare si raportare a datelor este consumatoare de timp, iar prin folosirea unui astfel de sistem se reduc atat timpul de lucru dar si erorile umane. Raportarea datelor este ultima etapa a procesului de implementare a legislatiei de mediu si in particular pentru domeniul deseurilor, in conditiile in care exista clar precizate obiective cu tinte cuantificate si termene de realizare.

Un sistem de atentionare pe parcurs (in timp real) reduce riscul de neindeplinire a tintelor, in conditile in care se pot lua masuri rapide de atenuare a acestora pe masura ce ele apar. Softul a fost testat cu succes timp de 3 luni de Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitara din judetele Arges, Sibiu si Neamt.

“Softul a fost creat din necesitatea de a avea un instrument care sa poata oferi cu acuratete datele raportate de Sistemele de Management Integrat al Deseurilor catre Unitatile Administrativ Teritoriale, OIREP-uri, ADI-uri si autoritatile din domeniu. Acesta organizeaza si structureaza sistemul de raportare a datelor, pentru a putea oferi date in timp real si pentru a limita, chiar elimina, erorile ce pot aparea in raportari” Gabriel Moiceanu, Presedintele FADI.

“In acest moment softul este disponibil pentru toate ADI-urile membre FADI care doresc sa il utilizeze, fiind creat inca de la inceput sa asigure conectarea tuturor judetelor la acest sistem. Speram sa extindem cat mai repede utilizarea lui la nivel national, astfel incat pe parcursul anului 2020 sa dispunem de un sistem de monitorizare on-line in ceea ce priveste managementul deseurilor municipale si sa ne ajute la indeplinirea tintelor de reutilizare, reciclare, deviere de la depozitare, asumate la nivel european”, Lavinia Andrei – Manager Proiect, TERRA Mileniul III

Realizarea softului pentru asigurarea transparentei in S.M.I.D. si a trasabilitatii deseurilor de ambalaje din deseurile municipale este activitate a proiectului “Politici publice integrate de gestionare eficienta si transparenta a deseurilor municipale si a datelor – TRADES” implementat de Fundatia Terra Mileniul III impreuna cu Federatia Asociatiilor de Dezvoltare Intercomunitara (FADI) in perioda 20 august 2018 – 19 decembrie 2019, proiect selectat in cadrul Programului Operational Capacitate Administrativa, cofinantat de Uniunea Europeana prin Fondul Social European, Axa Prioritara “Administratie publica si sistem judiciar eficiente”, cod apel POCA/111/1/1/Dezvoltarea si introducerea de sisteme si standarde comune in administratia publica ce optimizeaza procesele decizionale orientate catre cetateni si mediul de afaceri in concordanta cu SCAP, Componenta 1 CP2/2017 – Cresterea capacitatii ONG-urilor si a partenerilor sociali de a formula politici publice alternative, cod proiect 111434.

Manager de proiect: Lavinia ANDREI
Telefon: 0722.155.110
Expert comunicare: Cristina MILITARU
Telefon: 0745.636.756
Email: office@terramileniultrei.ro
Website: www.terramileniultrei.ro

Incarca mai multe articole similare.
Arata mai multe articole de adriandumitru
Arata mai multe articole din categoria Toate categoriile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *