Acasa Comunicate de presa Sanatate 4 afecțiuni care te trimit în cabinetul medicului neurochirurg

4 afecțiuni care te trimit în cabinetul medicului neurochirurg

Neurochirurgia este una dintre cele mai noi ramuri ale medicinei, aflându-se în plină dezvoltare. Sarcinile sale includ diagnosticarea și tratarea diferitelor afecțiuni neurologice, reprezentate de leziuni ale sistemului nervos central și periferic și consecințele acestora.

Cine ajunge la neurochirurg?

Majoritatea pacienților care consultă un neurochirurg sunt cei care se confruntă cu dureri de spate. Afecțiunile coloanei vertebrale sunt însoțite de dureri atroce la nivelul gâtului, toracelui sau în partea inferioară a spatelui, devenind adesea cronice și ducând la diverse complicații.

Ce afecțiuni te trimit la neurochirurg?

  • Hernia de disc

O hernie de disc apare atunci când un disc intervertebral se deformează sau se rupe, ceea ce poate duce la comprimarea nervilor din jurul coloanei vertebrale. În cazurile severe, poate fi necesară intervenția neurochirurgicală pentru a elimina presiunea asupra nervilor și pentru a ameliora simptomele.

Cauzele care contribuie la apariția herniei de disc sunt foarte variate. Hernia de coloană vertebrală poate urma ca o complicație a scoliozei, osteocondrozei, lordozei, cifozei. O hernie de disc poate rezulta în urma unui traumatism (impact puternic, cădere pe spate), dar și ca urmare a tulburărilor de alimentare a discurilor. Discurile intervertebrale sunt alimentate de o tensiune musculară suficientă. Un stil de viață sedentar duce la o nutriție deficitară a discurilor intervertebrale.

  • Stenoza spinală

Este o afecțiune în care canalul spinal se îngustează, comprimând măduva spinării și nervii. Stenoza spinală poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv îmbătrânirea, osteoartrita, degenerarea discului intervertebral sau traume la nivelul coloanei vertebrale. Printre simptomele sale se numără dureri de spate sau la nivelul membrelor, slăbiciune musculară, amorțeală sau furnicături și dificultăți de echilibru. Simptomele se pot înrăutăți pe măsură ce stenoza se agravează și poate fi necesară intervenția neurochirurgicală pentru a o trata.

  • Scolioza

Este o afecțiune în care coloana vertebrală deviază de la poziția normală în plan frontal, astfel încât poate apărea o curbă anormală. Cauzele exacte ale scoliozei nu sunt întotdeauna cunoscute, dar pot include factori genetici, probleme de dezvoltare, afecțiuni musculare sau nervoase sau leziuni la nivelul coloanei vertebrale. Simptomele scoliozei pot include o curbă anormală în formă de S sau C a coloanei vertebrale, dureri de spate, slăbiciune musculară, dificultăți de respirație și probleme de echilibru. Tratamentul depinde de gravitatea curburii și poate include exerciții fizice, purtarea unui corset sau intervenții chirurgicale efectuate de neurochirurgi.

  • Sindromul de tunel carpian

Este o afecțiune dureroasă care „atacă” încheietura mâinii și degetele și este cauzată de compresia nervului median. Simptomele includ dureri de încheietura mâinii și degetelor, furnicături sau amorțeli și pierderea forței sau a sensibilității în mână. 

Astfel, dacă ai probleme la nivelul coloanei vertebrale, trebuie să consulți un medic neurochirurg, pentru evaluare și tratament.

Incarca mai multe articole similare.
Arata mai multe articole de Ioana Goron
Arata mai multe articole din categoria Sanatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si...

Bucătărie perfectă: cele mai utile și stilate accesorii pentru mobilă

Despre bucătărie se poate spune că reprezintă inima unei locuințe: este locul în care nu p…