Acasa Comunicate de presa Sanatate Totul despre ecocardiografie: de ce, când, cum și de cine este efectuată?

Totul despre ecocardiografie: de ce, când, cum și de cine este efectuată?

Afecțiunile inimii par a fi din ce în ce mai răspândite, iar cu probleme mai mult sau mai puțin grave se confruntă persoane de toate vârstele. De la copii la seniori, oricine are anumite semne de întrebare legate de sănătatea inimii poate ajunge, la un moment dat, să facă o ecografie la recomandarea specialistului cardiolog, iar despre rolul acestei investigații și alte informații esențiale vei afla mai multe din acest articol.

De ce și când poate fi recomandată o ecocardiografie?

Ecocardiografia este o investigație efectuată în vederea evaluării structurii și funcției inimii. O ecocardiografie poate detecta afecțiuni precum insuficiența cardiacă, valve cardiace anormale, boli ale mușchiului cardiac sau pericardită, diverse afecțiuni congenitale ale inimii ori îți poate oferi alte informații esențiale despre inima ta.

Există anumite situații în care este recomandată realizarea unei ecocardiografii, iar printre acestea cele mai cunoscute sunt diagnosticarea și monitorizarea unor afecțiuni cardiace, evaluarea stării inimii înainte sau după anumite intervenții chirurgicale cardiace, evaluarea unor simptome precum dificultățile de respirație sau durerile în piept, detectarea unor probleme cardiace la nou-născuți sau copii.

Cum și de către cine este efectuată o ecocardiografie?

Procedura în sine nu este complicată, însă este nevoie de utilizarea ultrasunetelor pentru crearea unor imagini detaliate ale inimii, așadar se folosește aparatura specială. Gelul conductor este aplicat pe pielea pacientului, iar transductorul cu ultrasunete este plasat pe piele. Imaginile inimii și fluxului sanguin sunt create cu ajutorul ultrasunetelor emise de transductor în urma primirii semnalelor reflectate.

Fiind vorba despre o investigație medicală, aceasta este efectuată fie de către tehnicienii specializați în ultrasonografie cardiacă, fie de către medicii cardiologi. Aceștia au expertiza necesară pentru interpretarea imaginilor, în vederea diagnosticării corecte și a prescrierii unui tratament potrivit. Poți efectua această investigație la cardiologie iasi, iar în acest fel vei fi sigur că sănătatea inimii are prioritate în viața ta.

Care sunt semnele că ai putea avea nevoie de o ecocardiografie?

Există câteva semne și simptome care pot indica necesitatea unei ecocardiografii și ar fi bine să le acorzi suficientă atenție. Printre acestea se numără: apariția unor dificultăți de respirație, durerea sau disconfortul în zona pieptului, edeme sau umflături la nivelul picioarelor, gleznelor sau abdomenului, ritm cardiac anormal, antecedente familiale de boli cardiace, hipertensiune arterială și altele.

În momentul în care apare oricare dintre aceste semne, este recomandat să îi faci o vizită specialistului cardiolog, iar de aici vei primi sau nu recomandare în vederea efectuării unei ecocardiografii.

Despre ecocardiografie se poate spune, așadar, că reprezintă o tehnică esențială din domeniul medicinei cardiace, dat fiind că informațiile pe care le oferă aceasta despre sănătatea inimii sunt extrem de valoroase. Deși poate fi efectuată doar de către profesioniști calificați, ecocardiografia este o investigație care poate fi utilizată într-o varietate de situații medicale, în vederea diagnosticării corecte sau a monitorizării eficiente a stării de sănătate a pacientului.

Incarca mai multe articole similare.
Arata mai multe articole de Ioana Goron
Arata mai multe articole din categoria Sanatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si...

Cele mai frecvente afecţiuni cardiace de care copiii pot suferi

Dacă eşti părinte, sigur ești preocupat de sănătatea copilului tău, iar un aspect importan…