Acasa Comunicate de presa Afaceri Tipuri frecvente de afectiuni spinale

Tipuri frecvente de afectiuni spinale

Coloana vertebrală este un pilon de susținere esențial al corpului nostru, alcătuit din vertebre și discuri intervertebrale. Cu toate acestea, există afecțiuni comune care pot afecta sănătatea coloanei vertebrale și pot cauza simptome și disconfort. În acest articol, vom explora trei dintre cele mai frecvente tipuri de afectiuni spinale.

Hernia de disc cervicală

O hernie de disc cervicală apare atunci când exteriorul fibros al unui disc intervertebral din zona gâtului se fisurează, cauzând scurgerea nucleului său gelatinos și apariția durerii. Această afecțiune poate apărea din cauza procesului natural de îmbătrânire sau de diverse traumatisme. Simptomele herniei de disc cervicale pot include durere în zona cervicală, umeri și brațe, amorțeală, furnicături sau slăbiciune musculară în aceste zone.

Printre metodele de tratament pentru o hernie de disc cervicală îl regăsim, în primul rând, pe cel conservator. Acesta poate include analgezice, antiinflamatoare și terapie fizică pentru ameliorarea durerii și îmbunătățirea mobilității. Se pot recomanda exerciții specifice pentru întărirea mușchilor din jurul gâtului și pentru corectarea posturii.

Dacă simptomele persistă sau se înrăutățesc chiar și după urmarea tratamentului conservator, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta discul herniat și pentru a reduce presiunea asupra nervilor. Aceasta poate implica o discectomie, o laminectomie sau o procedură de înlocuire a discului.

Scolioza

Scolioza este o afecțiune caracterizată prin devierea laterală a coloanei vertebrale, rezultând o curbare anormală în formă de „S” sau „C”. Aceasta poate apărea în timpul dezvoltării sau poate fi cauzată de factori genetici, neuromusculari sau idiopatici (fără o cauză clară). Scolioza poate provoca dureri, deformări ale spatelui și dificultăți respiratorii în cazurile severe.

Există mai multe modalități de a trata și gestiona scolioza, printre care: 

  • Monitorizare și exerciții fizice: În cazurile ușoare, monitorizarea atentă a curburii poate fi suficientă, fără a fi nevoie de o intervenție imediată. Se pot recomanda exerciții și terapie fizică pentru întărirea mușchilor și menținerea mobilității.
  • Corectarea cu corsete sau dispozitive de susținere: Pentru scolioza în creștere, se pot utiliza corsete sau încărcături speciale pentru a ajuta la corectarea curburii și la prevenirea progresiei acesteia.
  • Chirurgie: În cazurile severe sau progresive, când curburile sunt mari sau provoacă disfuncții respiratorii sau dureri severe, se poate lua în considerare intervenția chirurgicală pentru corectarea curburii și stabilizarea coloanei vertebrale.

Stenoza Spinală

Stenoza spinală este o afecțiune caracterizată prin îngustarea canalului spinal, ceea ce poate duce la compresia măduvei spinării și a nervilor. Aceasta poate apărea din cauza procesului de îmbătrânire, formării osoase anormale sau leziunilor coloanei vertebrale. Simptomele stenozei spinale pot include dureri în spate, picioare sau fese, amorțeală, furnicături și slăbiciune musculară.

Când vine vorba de tratarea stenozei spinale, medicii pot recomanda următoarele soluții: 

  • Tratament conservator: Poate include analgezice, terapie fizică și modificări ale stilului de viață, cum ar fi evitarea activităților care agravează simptomele. Terapiile alternative, cum ar fi acupunctura și yoga, pot oferi și o oarecare ameliorare.
  • Intervenția chirurgicală: Dacă simptomele persistă sau se înrăutățesc și limitează semnificativ calitatea vieții, se poate lua în considerare intervenția chirurgicală pentru a elibera presiunea asupra nervilor și a măduvei spinării prin lărgirea canalului spinal.

În concluzie, hernia de disc cervicală, scolioza și stenoza spinală sunt trei afecțiuni frecvente ale coloanei vertebrale, care pot cauza simptome și disconfort. Diagnosticarea precoce și gestionarea adecvată pot ajuta la ameliorarea simptomelor și la menținerea unei calități bune a vieții. Este important să consulți un specialist în domeniu pentru evaluare și tratament adecvat, în funcție de severitatea și caracteristicile afecțiunii tale.

Incarca mai multe articole similare.
Arata mai multe articole de Ioana Goron
Arata mai multe articole din categoria Afaceri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si...

Cum îți menții sănătatea și energia în timpul sarcinii și după naștere?

Un copil este un lucru magic. Sarcina este o perioadă minunată, însă și o perioadă în care…