Acasa Comunicate de presa Afaceri Sectorul IT suferă de un deficit de specialiști

Sectorul IT suferă de un deficit de specialiști

România este un jucător important pe piața de IT outsourcing din Europa și din lume, suținând industrii de impact precum life sciences, travel sau automotive. În ciuda acestui fapt, numărul de specialiști în domeniu este mai mic decât cererea de pe piața muncii. Cel puțin așa arată ultimile date listate de Eurostat, care ne plasează pe locul 27 dintre statele membre ale Uniunii Europene. Asta deși la noi în țară, specialiștii IT&C sunt considerați cei mai bine plătiți angajați, raportat la alte domenii de activitate, potrivit datelor INS. Totodată, deși suntem deficitari la numărul total de experți în nișă, cifrele referitoare la femeile care activează în domeniu sunt mult mai bune și ne poziționează pe locul trei în UE.

La coada clasamentului după numărul de angajați

Conform unor estimări din media, numărul angajaților din industria IT din România s-ar ridica la aproximativ 220.000, raportat la anul 2020. Aproximativ jumătate dintre ei fiind în București, iar restul aflându-se în celelalte orașe tech, cunoscute ca fiind poli importanți în domeniu – Cluj, Iași, Timișoara și altele. De altfel cea mai mare creștere fiind înregistrată la nivelul orașului din Ardeal, cunoscut și sub numele de Sillicon Valley-ul României – de la 5400 de angajați în 2008, la 24.000 în 2020.

Chiar dacă cifrele sunt în creștere, potrivit informațiilor eliberate de Biroul European de Statistică, în 2020, aceste cifre s-ar reduce la procentul de 2,4% din totalul forței de muncă din România. Ceea ce ne trimite la coada clasamentului Uniunii Europene, fiind depășiți de Bulgaria cu 3,2% și Ungaria cu aproape 4%. Asta pe când la polul opus se află două din țările nordice: Finlanda cu 7,6% și Suedia cu 7,5%.

În fruntea clasamentului la numărul de femei

În același raport european, România stă mult mai bine la numărul de femei care lucrează în IT. Prezența acestora este în procent de 26,2% din totalul de oameni activi în tehnologie și dezvoltare software, fapt ce ne urcă în top trei al țărilor din UE. Un alt lucru încurajator se arată în datele furnizate de statista.com, care arată că numărul femeilor în poziții de management în întreaga lume a crescut la 20,1%, în industria IT în 2021. Chiar dacă procentele sunt departe de a arăta egalitate, companii de renume precum cele incluse în GAFAM (Google, Apple, Facebook, Amazon și Microsoft) arată un trend în creștere.

Educația este soluția

O soluție sustenabilă ce ar putea rezolva problema lipsei experților de pe piața IT este creșterea numărului de studenți din universitățile românești, care urmează studii de specialitate. Companiile de IT vin în ajutorul mediului universitar și oferă tinerilor programe de internship care îi formează pentru o viitoare carieră în domeniu.

AROBS Transilvania, una dintre companiile puternice de pe piața IT din România, oferă anual programe de formare într-o varietate de specializări pentru studenți prin intermediul AROBS Junior Academy. Tinerii pot afla detalii despre procesul de recrutare cât și despre alte internshipuri direct din pagina lor, aici.

photo created by DCStudio – www.freepik.com

Incarca mai multe articole similare.
Arata mai multe articole de Ioana Goron
Arata mai multe articole din categoria Afaceri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si...

Întreținerea corespunzătoare a utilajelor din industria construcțiilor: cheia eficienței și siguranței

Cum să întreții adecvat utilajele din cadrul industriei construcțiilor? Industria construc…