Acasa Comunicate de presa Sanatate De ce se umflă gingiile?

De ce se umflă gingiile?

0
0

Gingiile umflate și inflamate sunt un fenomen des întâlnit pe care aproape fiecare persoană l-a experimentat. Ar trebui să fiți îngrijorat pentru asta? Desigur. Umflarea țesuturilor moi ale cavității bucale este o afecțiune patologică caracterizată de simptomele proceselor inflamatorii. Cauza umflării gingiilor poate varia. Factorul provocator poate fi fie o leziune a țesuturilor moi, fie o boală dentară gravă.

Umflarea gingiilor și simptomele însoțitoare

Umflarea gingiilor se manifestă prin umflarea țesuturilor moi, care poate fi limitată la o zonă sau se poate răspândi pe întreaga arcadă dentară. Simptomele includ:

 • senzație de disconfort;
 • durere;
 • senzație de mâncărime;
 • durere de dinți;
 • prezența respirației urât mirositoare;
 • roșeață;
 • umflarea obrazului;
 • gust metalic în gură.

În funcție de cauze, pot apărea și sângerări ale gingiilor, formarea de fistule și descărcarea de lichid seros sau puroi din buzunarele gingiilor.

Cauzele umflării gingiilor

Tratamentul umflării gingiilor presupune determinarea cauzei procesului inflamator. Eliminarea factorului provocator va reduce timpul de tratament, va ajuta la gestionarea patologiei de bază și va preveni recăderile.

Igienă orală

Dacă nu sunt respectate regulile de igienă orală sau dinții nu sunt periați corespunzător, placa se acumulează pe smalțul dinților, pe gingii și în pungile subgingivale. Într-un mediu favorabil, bacteriile se acumulează și se înmulțesc rapid. După doar câteva zile, pe dinți se formează o placă persistentă. Dacă nu este îndepărtată, tartrul se va forma în câteva săptămâni. Orice depozite bacteriene de pe dinți sunt o sursă de infecție, care, pătrunzând sub gingii sau în microtraumatisme, determină un proces inflamator. Depunerile sunt eliminate prin curățarea profesională a dinților cu laser sau cu ultrasunete.

Parodontita

Umflarea gingiilor însoțește dezvoltarea parodontitei. Boala este o inflamație care apare pe fondul unei leziuni infecțioase a osului maxilarului. Apariția edemului indică acumularea de puroi sub țesuturile moi. Dacă tratamentul nu este efectuat, la locul edemului se formează o fistulă prin care iese puroiul.

Stomatita

Umflarea minoră poate fi cauzată de stomatită. Inflamația mucoasei bucale afectează cel mai adesea zona obrajilor, dar poate apărea și pe gingii. Cu stomatită, pe lângă umflături, există roșeață și apariția unor formațiuni sub formă de papule și, ulterior, ulcere. Stomatita poate fi tratată terapeutic în câteva zile.

Gingivita

Gingivita este o cauză comună de umflare a gingiilor. Această boală infecțioasă și inflamatorie afectează gingiile. Umflarea se observă mai ales în timpul unei exacerbări, dar pericolul constă în faptul că gingiile inflamate se pot umfla atât de mult încât pot acoperi complet dentiția. Tratamentul gingivitei necesită o abordare integrată.

Leziuni mecanice

Umflarea apare ca urmare a unui traumatism mecanic, atunci când țesutul este deteriorat de alimente solide, un obiect, o proteză sau un aparat ortodontic. O rană deschisă este un loc de infecție, astfel încât umflarea poate indica nu doar deteriorarea, ci și dezvoltarea inflamației.

Alergie

Umflarea țesuturilor moi ale cavității bucale poate fi un semn al unei reacții alergice care apare la produse alimentare, produse de igienă sau materiale dentare utilizate pentru tratament sau restaurare.

După extracția dentară

În majoritatea cazurilor, după extracția dinților, umflarea obrazului persistă câteva ore, datorită prezenței și efectului medicației anestezice. Cu toate acestea, gingia rănită se umflă. O astfel de umflare este normală dacă nu durează mai mult de 3 zile și dacă durerea nu crește, ci, dimpotrivă, scade. În caz de umflare severă, durere și sângerare de la alveolă, trebuie să contactați imediat un cabinet stomatologic.

Alte cauze

 • Boli ale laringelui, gâtului și sinusurilor. Afecțiuni precum amigdalita acută sau infecțiile respiratorii virale pot provoca inflamații și umflături.
 • Intervenții chirurgicale. Procedurile chirurgicale efectuate pentru amigdalită acută sau infecții respiratorii pot cauza umflături în zona gingiilor.
 • Deficit de vitamine. Lipsa anumitor vitamine, în special acid ascorbic (vitamina C), poate duce la umflarea gingiilor.
 • Virusuri. Infecțiile virale precum papilomul sau herpesul pot provoca inflamații gingivale.
 • Imunitate slăbită. Boli de imunodeficiență sau o imunitate general slăbită pot contribui la umflarea gingiilor.
 • Alimentație deficitară sau tulburări metabolice. O dietă necorespunzătoare sau tulburări metabolice pot influența sănătatea gingiilor.

Tratament și prevenție

Pentru a elimina umflarea gingiilor cauzată de boli sistemice sau viruși, este esențial să tratați patologiile de bază și să luați măsuri preventive pentru întărirea țesuturilor moi ale cavității bucale. Aceste măsuri includ:

 • Menținerea unei igiene orale riguroase.
 • Consumul unei diete echilibrate, bogate în vitamine și minerale.
 • Evitarea factorilor iritanți precum fumatul și consumul excesiv de alimente și băuturi acide sau dulci.
 • Utilizarea produselor de igienă orală recomandate de medicul dentist, inclusiv apa de gură antiseptică și pasta de dinți cu fluor.
 • Vizite regulate la dentist pentru curățări profesionale și controale de rutină.

Prin abordarea cauzelor subiacente și adoptarea unor obiceiuri sănătoase, umflarea gingiilor poate fi gestionată eficient.

Incarca mai multe articole similare.
Arata mai multe articole de omnia
Arata mai multe articole din categoria Sanatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si...

Restaurarea estetică a dinților: indicații, metode

Restaurarea estetică a dinților în stomatologie se referă la refacerea structurii naturale…