Acasa Comunicate de presa Auto Cum sunt controlate farurile, geamurile electrice și ștergătoarele unui vehicul

Cum sunt controlate farurile, geamurile electrice și ștergătoarele unui vehicul

În zilele noastre, mașinile noi sunt echipate cu o multitudine de caracteristici cum ar fi geamuri electrice, lămpi interioare, sistem Bluetooth incorporat, închidere centralizată și multe altele. Toate aceste sisteme de software development vin cu propriile unități de control, care funcționează independent, iar pentru a păstra o oarecare uniformitate în funcționarea și coordonarea acestora, este nevoie de un sistem care să încorporeze toate celelalte sisteme din mașină. Aici intervine modulul de control al caroseriei (Body Control Module sau BCM).

BCM-ul reprezintă componenta electronică auto care controlează și monitorizează accesoriile electronice ale mașinii: geamurile și oglinzile electrice, închiderea centralizată, ștergătoarele, aerul condiționat și altele. Una dintre cele mai importante funcții ale acestui modul este de a comunica și coordona cu alte module prin modulul magistralei vehiculului.

BCM-ul reprezintă un instrument central al dezvoltării încrederii între mașini și utilizatori, iar companiile de software development sunt implicate într-un proces continuu de îmbunătățire a arhitecturii acestor module complexe. În automotive engineering, un BCM acționează ca un creier al vehiculului. Soluțiile software bine direcționate ale modulului de control implementat caroseriei pot personaliza mașinile pentru utilizatori, pot spori securitatea managementului flotei și pot aduce siguranța și confortul la volan la un nou nivel.

Cum funcționează un BCM

Pe scurt, BCM-ul este un circuit personalizat care poate fi asociat cu o poartă ce conectează și integrează circuite mai mici. În loc să existe circuite mari de cabluri, toate butoanele se conectează la BCM, iar acesta deschide geamurile, aprinde farurile automat, modifică oglinzile, etc. Aproape întotdeauna, un BCM este programat pentru a funcționa cu o anumită mașină, astfel că un BCM al unui vehicul nu va debloca ușile atunci când este acționată cheia altei mașini. În plus, atunci când se încearcă pornirea motorului, BCM-ul verifică, suplimentar, după verificările realizate de unitatea electronică de control, numărul cheii și un număr din unitatea de control a motorului, ca mecanism antifurt. Astfel, BCM-ul poate bloca ușile pentru a preveni plecarea hoțului.

Cum ne dăm seama că BCM-ul nu funcționează corespunzător

Atunci când modului de control al caroseriei prezintă o problemă, utilizatorul poate identifica cu ușurință simptome ale vehiculului precum:

  • Funcționarea intermitentă a componentelor electronice: vitezometru, radio, lămpi exterioare și interioare, ștergătoare, etc. (uneori este posibil ca acestea să nu funcționeze deloc)
  • Erori ale funcției de securitate: închidere centralizată și sistem de securitate antifurt 
  • Activarea erorilor pe panoul de instrumentație a tabloului de bord și a luminilor de avertizare: acestea se aprind atunci când BCM-ul nu poate citi corect senzorii, iar performanța vehiculului poate fi afectată deoarece BCM-ul comunică și cu alte module de control din vehicul
  • Epuizarea bateriei auto: unele componente ale vehiculului continuă să funcționeze chiar și după ce motorul este oprit. Bateria dispune suficientă energie pentru a susține elemente precum ceasul sau radioul, dar scurgerile anormale de energie reprezintă cauza unor defecțiuni ale BCM
  • No Start Condițion: dacă semnele de avertizare prezentate anterior sunt ignorate, este posibil ca vehiculul să nu mai pornească. De asemenea, întârzierea luării de măsuri ar putea provoca daune suplimentare ale vehiculului sau chiar o defecțiune la nivelul întregului sistem. Problemele BCM pot masca și probleme ale altor module din vehicul.

Indiferent de problemele identificate, soluția poate fi înlocuirea modulului de control al caroseriei. Achiziționarea unui BCM nou se poate face din orice magazin de piese auto, pentru cele mai multe dintre mărci și modele, și nu este de obicei foarte costisitoare. 

Predicții ale pieței globale BCM

Estimată la o valoare de 29,2 miliarde de dolari în 2019, se preconizează faptul că piața globală a modulelor de control al caroseriei va ajunge la 35,7 miliarde de dolari până în anul 2027. În prezent, companiile de software development creează arhitecturi ale modulelor de control din ce în ce mai performante și mai sigure, încercând să elimine problemele cu care se confruntă utilizatorii. Cu o expertiză de peste 10 ani în domeniul ingineriei auto, află mai multe despre unitatea BCM pe arobs.com.

Incarca mai multe articole similare.
Arata mai multe articole de Ioana Goron
Arata mai multe articole din categoria Auto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si...

Care sunt principalele tipuri de accesorii de mobilier și cum le alegi?

Bucătăria este inima oricărei case, iar alegerea corectă a mobilierului și a accesoriilor …