Acasa Comunicate de presa Auto Cat de des trebuie efectuata inspectia tehnica periodica – ITP?

Cat de des trebuie efectuata inspectia tehnica periodica – ITP?

In momentul in care un sofer isi doreste sa circule pe drumurile publice din Romania, acesta trebuie sa aiba efectuata inspectia tehnica periodica (ITP) si aceasta trebuie sa fie valabila. ITP-ul este acea examinare sau verificare din punct de vedere tehnic pe care orice autoturism trebuie sa o treaca pentru a putea fi considerata sigura din punct de vedere tehnic pentru a rula pe drumurile publice.

Vorbim despre o procedura care trebuie efectuata intr-o statie ITP sector 5 autorizata si care nu este nici pe departe foarte complexa sau complicata. Este important de punctat faptul ca ITP-ul trebuie efectuat la anumite intervale de timp, in functie de anumite aspecte legate de autovehicul.

Intervale de timp pentru efectuarea inspectiei tehnice periodice

Conform legislatiei in vigoare privind circulatia pe drumurile publice, fiecare detinator legal de autovehicul are obligatia de a efectua inspectia tehnica periodica (ITP) si de a respecta periodicitatea acesteia. Periodiciatea ITP-ului depinde si este influentata de categoria autovehiculului detinut. Este important de punctat faptul ca obligatia efectuarii inspectiei tehnice periodice nu revine neaparat detinatorului legal al autovehicului, ci persoanei care este detinatorul certificatului de inmatriculare pentru respectivul autoturism.

In cazul autovehiculelor noi, intervalul la care trebuie efectuata prima verificare tehnica este de 3 ani. Acest lucru este valabil inclusiv in cazul autovehiculelor care sunt destinate pentru transportul de persoane care pe langa locul pentru sofer au cel mult 8 locuri.

Dupa prima inspectie tehnica, odata cu al doilea ITP, intervalul pentru a efectua aceasta verificare tehnica este de doar 2 ani de zile. Mai mult, in cazul acelor autovehicule care au o vechime de peste 12 ani, verificarea tehnica trebuie sa fie realizata in fiecare an.

Este important de subliniat faptul ca in cadrul fiecarei verificari tehnice, autovehiculele pot sau nu sa treaca aceasta inspectie. Totul depinde de deficientele identificate de mecanicii auto care efectueaza aceste verificari tehhnice intr-o statie ITP sector 5.

Deficientele grave sau majore nu permit trecerea ITP-ului. In astfel de situatii circulatia cu respectivele autoturisme poate fi considerata un pericol, fapt pentru care proprietarul trebuie sa remedieze in cel mult 30 de zile deficientele respective si apoi sa revina in service pentru o noua inspectie tehnica a autovehiculului.

Care sunt actele necesare pentru un ITP?

Pentru a te programa la verificarea tehnica a autoturismului pe care il conduci vei avea nevoie de anumite documente. Este recomandat sa ai toate aceste acte pregatite pentru momentul in care vei ajunge cu masina in service. Pentru efectuarea ITP-ului sunt necesare urmatoarele acte:

  • certificatul de inmatriculare al autoturismului, talonul auto sau in anumite cazuri autorizatia provizorie pentru circulatie;
  • actul de identitate al soferului auto;
  • polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) care sa fie valabila in momentul efectuarii inspectiei tehnice;
  • cartea de identitate pentru autovehicul care sa fie securizata de Registrul Auto Roman.

Toate aceste documente trebuie sa fie aduse in original la o statie ITP sector 5 unde urmeaza a se efectua verificarea tehnica periodica.

  • ITP Rahova

    Ce este ITP si ce rol are?

    ITP este o prescurtare pentru Inspectia Tehnica Periodica, care este un control tehnic obl…
Incarca mai multe articole similare.
Arata mai multe articole de Creatii Digitale
Arata mai multe articole din categoria Auto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si...

Consultatiile neurologice si importanta acestora in cazul afectiunilor neurodegenerative

Preventia este mult mai eficienta in cazul oricarei afectiuni medicale. Cu atat mai mult i…