Acasa Toate categoriile 5 provocări generate de internalizarea proiectelor de software development

5 provocări generate de internalizarea proiectelor de software development

Implementarea soluțiilor software avansate a devenit un nou standard de calitate și eficiență în rândul companiilor, cererea fiind tot mai mare odată cu evoluția tehnologică. Crearea unui departament dedicat de software development, în interiorul companiei, nu reprezintă mereu cea mai bună opțiune. Cu toate că există și excepții în acest sens, pentru multe dintre companii acest proces este unul costisitor și implică alocarea de timp și efort considerabil. 

În plus, există șanse ca echipele interne de software development să nu fie la fel de pregătite precum cele din cadrul companiilor de IT outsourcing, care sunt conectate permanent la cele mai noi soluții și trenduri de pe piață. Așadar, externalizarea reprezintă o alternativă sigură și eficientă, datorită flexibilității și expertizei vaste de care dispun echipele de outsourcing. Dacă implementarea soluțiilor software se numără printre obiectivele tale de business, citește articolul pentru a afla ce provocări implică internalizarea procesului de software development. 

Dificultatea de a recruta ingineri software calificați

Orașele mari oferă, adesea, mai multe opțiuni pentru companiile aflate în căutare de candidați potriviți pentru posturile vacante. Însă, afacerile din afara zonelor principale de business întâlnesc numeroase dificultăți în reducerea decalajului de personal calificat. Recurgerea la anumite compromisuri în procesul de recrutare nu este mereu în avantajul companiilor, mai ales când vine vorba de reducerea orelor la birou, pentru a compensa timpul petrecut pe drum sau adoptarea unui regim complet de muncă la distanță.

Deși multe companii preferă să dispună de o echipă internă de software development, crearea acesteia se poate dovedi pe parcurs o misiune imposibilă. Resursele umane disponibile la nivel local nu îndeplinesc mereu standardele de calificare necesare pentru a realiza proiecte de mare amploare. Astfel, fiind puși în dificultatea de a găsi persoanele potrivite, majoritatea aleg să contracteze echipe externe pentru proiectele de software development. 

Procesul de recrutare internă necesită mult timp

Ocuparea unui post vacant implică o mulțime de timp și efort, iar costurile alocate pot atinge valori ridicate dacă procesul de recrutare nu este unul eficient. Procesul devine cu atât mai dificil, când vine vorba de crearea unei echipe calificate de software development, cu o expertiză vastă și cunoștințe variate. Crearea fișelor de post, a pachetelor salariale și a contractelor legale specifice posturilor reprezintă doar primul pas în acest demers. Mai mult decât atât, există riscul ca unele posturi să nu fie ocupate până la demararea proiectului, dispunând astfel de o echipă incompletă de developeri.

În situația în care toate posturile sunt ocupate iar echipa este completă, următorul pas este procesul de integrare și de formare conform politicilor interne ale companiei. Astfel, echipele pot începe să lucreze eficient și să înregistreze performanțele așteptate abia după câteva luni de la recrutare. De asemenea, există posibilitatea ca unii dintre angajați să renunțe înainte de finalizarea proiectelor pe care lucrează. În special, în cazul persoanelor foarte calificate, există riscul de a pleca rapid dacă vor primi o altă ofertă mai bună. 

Echipele interne sunt greu de gestionat

Internalizarea proiectelor de software development implică gestionarea unei echipe formată dintr-un număr relativ mare de persoane. Dacă echipele se dovedesc a fi eficiente și apare nevoia de extindere, intervine din nou consumul de resurse de timp, energie și bani în procesul de recrutare.

Pe de altă parte, poate apărea riscul de supraestimare a complexității proiectului, iar echipa să se dovedească pe parcurs a fi prea amplă. În acest caz, intervine necesitatea reducerii personalului. Dacă angajații nu pot fi repartizați pe alte proiecte din interiorul companiei, angajatorul este nevoit să aloce resurse financiare semnificative pentru angajați inactivi.

Departamentele interne au mai puține abilități versatile

Industria de software development este într-un proces continuu de evoluție. Pentru a putea beneficia de soluții software de ultimă generație, contractarea unor echipe externe adaptate constant la cerințele pieței reprezintă cea mai eficientă soluție. În cazul internalizării acestui proces, există riscul ca angajații să stagneze și să își piardă capacitatea de a se adapta la standardele actuale ale pieței. 

În cele mai multe situații, echipele externe de ingineri software se dovedesc a fi mult mai versatile decât cele interne. Aceste echipe au posibilitatea de a lucra pe proiecte variate, într-o perioadă scurtă de timp, fapt care poate aduce un plus de cunoștințe și expertiză. Experiența dobândită în numeroase industrii și sectoare poate reprezenta un real avantaj pentru companiile care apelează la servicii de IT outsourcing. 

Internalizarea este o abordare costisitoare

Indiferent de dimensiunea companiei, resursele financiare reprezintă un principal factor care influențează activitatea și obiectivele. Deși multe dintre marile companii, cu un profit substanțial își pot permite financiar să susțină un departament intern de software development, acest proces se poate dovedi foarte costisitor și ineficient pe termen lung. Pe lângă salarii, în costurile de administrare sunt incluse beneficiile și asigurările de care dispun angajații. Mai mult decât atât, trebuie luate în considerare și costurile procurării de echipamente și resurse tehnologice aferente proiectelor.

Externalizarea este cea mai eficientă soluție

Externalizarea proiectelor de software development facilitează, în primul rând, respectarea bugetelor agreate și necesită mult mai puțin timp și efort din partea companiilor. Mai mult decât atât, echipele din cadrul companiilor de IT outsourcing au capacitatea de a livra produsul final într-un timp mult mai scurt decât o echipă internă, oferind posibilitatea companiilor de a beneficia mai rapid de cele mai noi soluții software.

Așadar, externalizarea permite companiilor crearea unor perspective de timp mult mai clar definite, respectarea strictă a bugetului și eliminarea eforturilor necesare proceselor de recrutare. Cheltuielile aferente suportate de companiile contractante se opresc la termenul de livrare. Astfel, este eliminat riscul de inactivitate al angajaților sau grija cheltuielilor ulterioare de susținere a departamentului intern.

Incarca mai multe articole similare.
Arata mai multe articole de Ioana Goron
Arata mai multe articole din categoria Toate categoriile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si...

Inovația în echipamentele de sudură a șinelor feroviare

Sudarea șinelor reprezintă un element esențial în construcția și întreținerea căilor ferat…